Season’s greetings, joy to the world and ho ho ho – the festive season is here again! But how much do you know about the stories behind your favourite Christmas words, phrases, songs and stories? Take our quiz to test your Christmas knowledge and get schooled in all things yule.

 

  1. Why did Clement Clark Moore, author of ‘A Visit from St Nicholas’ (or, as it’s better known, ’Twas the Night Before Christmas’), publish his poem anonymously?

A) He didn’t want his friends at the steelworks to find out that he had a poetic side.

B) He worried that the poem would detract from his seriousness as an author.

C) He knew the poem would make him famous and he preferred to live in obscurity.

 

2. What is a ‘yule hole’?

A) The extra hole in your belt that comes in handy after Christmas dinner.

B) An indentation in the bottom of a star or angel Christmas decoration that enables it to sit on top of a Christmas tree.

C) A rip in a garbage bag that causes wrapping paper to spill all over your lawn on Christmas Day.

 

3. Which holiday movie popularised the phrase “Merry Christmas, ya filthy animal!”?

A) Christmas with the Kranks

B) Bad Santa

C) Home Alone 2: Lost in New York

 

4. What phenomenon is known as ‘jolly folly’ and sends about 15,000 Americans to emergency departments every year?

A) Digestive troubles caused by overindulgence.

B) Bodily harm arising from arguments about whether or not to do presents this year.

C) Holiday decorating accidents.

 

5. According to the popular carol ‘The Twelve Days of Christmas’, what does the singer receive from their true love on day eight?

A) Maids a-milking

B) Geese a-laying

C) Swans a-swimming

 

6) In the Wham! song ‘Last Christmas’, what does the singer say his sweetheart’s soul is made of?

A) Rose petals

B) Ice

C) Coal

 

7. Which phrase does the Charles Dickens character Ebenezer Scrooge use to express his dislike of Christmas?

A) “A pox on the season!”

B) “Dash it all!”

C) “Bah! Humbug!”

 

8. Which American author, named after a Founding Father, is credited with importing Christmas to the United States with his 1876 book Old Christmas?

A) Washington Irving

B) Edmond Hamilton

C) Franklin W. Dixon

 

9. What is the literal meaning of the word ‘mistletoe’?

A) Dung on a twig

B) Good cheer

C) Midwinter treat

 

10. ‘The Little Match Girl’ by Hans Christian Andersen is set on which holiday?

A) Christmas

B) New Year’s Eve

C) Thanksgiving

 

 

Answers (scroll down) …

 

 

 

Wait for it …

 

 

 

Just a little bit further …

 

 

 

Good things come to those who wait!

  1. B, 2. A, 3. C, 4. C, 5. A, 6. B, 7. C, 8. A, 9. A, 10. B

 

 

Read more

12 words of Christmas

From quack to quarantine: a linguistic history of COVID-19

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest